Om Eko 

Alla kläder som Ekobarn säljer är ekologiska och eller GOTS märkta vi tar inte in något som endast är kontrollerat enligt oekotex100 *. Under ekobarns tak ska du tryggt kunna handla både ekologiskt och fina produkter <3


Högre kvalitet!

När man odlar bomull ekologiskt används inga bekämpningsmedel eller stressande gödningsmedel. Det medför att slutprodukten blir av högre kvalitet, får längre fibrer och ökad livslängd.

Slow Fashion – färre men bättre plagg!

Är för fashionistas vad slow food är för gourmeter – en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Det handlar om att mode måste bli långsiktigt. Först då kan vi skapa en klädindustri som är hållbar på riktigt.I ny textil som inte är miljömärkt kan det finnas rester av kemikalier från tillverkningen. Det är därför bra att tvätta textilierna innan ditt barn använder dem för första gången. Det bästa för miljön är att handla begagnad textil.

Ekologisk bomull är bra, men miljömärkt är bäst. Då har nämligen miljökrav ställts hela vägen från råvaran till färdigt plagg. Håll utkik efter kläder märkta med Bra Miljöval, GOTS, Svanen och EU Ecolabel.

https://www.medvetenkonsumtion.se/wp-content/uploads/2016/07/68442_1886820822-110x0-c-default.jpg

GOTS – Global Organic Textile Standard – är den internationella miljömärkningen för textil. Miljömärkningen omfattar hela livscykeln från råvara till färdig textil, dvs bearbetning, tillverkning, paketering, märkning, handel och distribution. GOTS ställer även krav på arbetsförhållanden i tillverkningsfabrikerna. The Global Organic Textile Standard är en oberoende miljömärkning som garanterar att minst 70 % av produkten består av ekologiskt odlade textilfibrer. Certifieringen har kriterier för att minimera farliga kemikalier i tillverkningsprocessen och det finns krav för vattenrening samt sociala villkor för de som arbetar i hela produktionskedjan.

Ekologiskt odlad bomull

Bomull kommer från en planta. Det finns ca 50 olika arter och de växer vilt som buskar eller träd i de flesta tropiska områden. När blomman vissnar bildas en kapsel som innehåller frön. Dessa är bevuxna med bomullsfibrer, så kallade fröhår, vilka kan förädlas till tråd och garn och av detta tillverkar man tyger. Bomull som odlas ekologiskt där man inte använder bekämpningsmedel, ger en slutprodukt av högre kvalitet. Dess bomullsfibrer blir längre med ökad livslängd. Fler fördelar med ekologiskt odlad bomull och ekologiska barnkläder är att gifterna och bekämpningsmedlen som används vid ”vanlig” odling inte hamnar på ditt barns hud och de som arbetar med att skörda bomullen.

Så vi som köper ekologiska kläder skyddar miljön, våra barn och de som arbetar med skörd och tillverkning av kläderna.

 

 

Fakta om världens bomullsodling

162 000 liter vatten per svensk - Bara vår import till Sverige av bomullskläder kräver 162 000 liter vatten per svensk och år! Den siffran kan drastiskt minskas om vi köper bättre kvalitet och inte köper kläder tillverkade av bomull som besprutats.

Kemikalierna vandrar vidare - Bomull är en mycket kemikaliekrävande gröda och odlingarna behöver årligen en fjärdedel av världens användning av insektsbekämpningsmedel och tiondel av ogräsmedlen. Giftet kan även följa med längre upp i näringskedjan och söker sig ut i vattendragen och ner till grundvattnet tillsammans med vatten från konstbevattning och kan på så vis förorena stora områden och påverka många sötvattenarter.

”VÄLJ EKOLOGISKT odlad bomull och hög kvalité på kläderna så håller de längre.”

 

Källor

Naturskyddsföreningen

Kemi.se (kemikalieinspektionen)

GOTS.se

Ekotextil.se

www.oeko-tex.com/se

www.global-standard.org/

www.wwf.se

 

 

 

*Vi tittar alltid efter det mest trygga och ekologiska produkterna på marknaden och kommer inte ta in kläder som endast är oekotex100  eftersom att det finns så mycket ekologisk och gots märkt. Oekotex är ett kontrollorgan som ska vara väldigt tryggt gällande gifter i produkterna men det innebär inte att personalen får levnadslöner eller att bomullen är ekologisk.  Gällande tex tygblöjor så finns det inga 100 % ekologiska och GOTS cerifierade, vi kan då ändå komma att ta in produkten för att den är otroligt mer miljövänlig och hållbar än vanliga blöjor.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
SvenskaEnglish

Produkter
Övrigt